27-10-2012

Event; Halloween

31 oktober is het Halloween. Het feest waarbij kinderen (en grote mensen die zich kinds voelen) verkleed door de straten gaan. Maar waar komt dit 'Amerikaanse' feest eigenlijk vandaan? Eerst een stukje geschiedenis.

History
De naam is afgeleid van All Hallows Eve (Allerheiligenavond), oftewel de avond voor allerheiligen. Wat dus logischerwijs plaats vindt op 1 november. In de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november en was 31 oktober dus oudejaarsavond  De Kelten geloofden dat op die dag (ook Samhain genoemd) alle overledenen van het afgelopen jaar terugkwamen om een levend lichaam in bezit te nemen.

In Groot-Brittannië werd Halloween vooral gevierd door de Kelten. De geesten die uit de overleden lichamen herrezen werden aangetrokken door eten bij de voordeur te leggen. De kwade geesten daarentegen werden afgeweerd door het dragen van een masker. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnen vielen werd het feest wel in ere gehouden, maar uiteraard gemixed met de Romeinse tradities en feesten.

In de negende eeuw mengt een Europees christelijk gebruik zich met het inmiddels Keltisch/Romeinse Halloweenfeest. Op Allerzielen gingen verklede christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elke brood dat ze kregen, zouden ze een gebed doen voor diegene van wie ze het brood hadden gekregen. Dit gebed werd dan gericht aan de dode verwanten van die persoon. Het zou zomaar kunnen dat het 'Trick or Treat' spelletje hiervandaan komt.

In de VS wordt het feest pas echt populair in de negentiende eeuw. Tijdens deze eeuw immigreren grote Ierse en Schotse groepen naar de VS. Rond deze tijd duikt ook de Jack'O Lantern op in de VS (de uitgeholde pompoen met een lichtje erin). 

Outfit
Er zijn natuurlijk verschillende outfits; maar ik koos voor de Zombie Bride (of Bride of Chucky..)
Make up was aangebracht door vriendin Daisy, die zelf overigens als Zipper-Face was. Geen idee wat dat is? Ik zeg; GOOGLE! Op internet kan je allerlei mooie filmpjes vinden om jezelf een scary outfit en dito make-up aan te meten. Zoek bijvoorbeeld eens bij YouTube op; Halloween make up. And have fun :-)

Eten
Leuke cupcakes;

Lekker pompoensoepje;

Hagedissenogen;

Reuzetenen;

Happy Halloween!!

Liefs, Pat


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leave me a comment!